براساس گزارش انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، تولید فولاد در 8 ماه اول سال 1403 در مقایسه با همین بازه زمانی در سال 1402 کاهش یافته است. مهمترین دلیل افت تولید فولاد ایران، محدودیتهای برق است که بیشتر از 4 ماه تا اواسط مهرماه هم ادامه داشت. در این مطلب از مجله محک استیل به بررسی و مقایسه میزان تولید فولاد ایران در 8 ماهه سال 1403 میپردازیم.
کاهش 4.3 درصدی تولید فولاد میانی
در 8 ماه سال 1403 بهویژه در تابستان، قطعی و محدودیتهای مصرفی برق واحدهای صنعتی بیشتر از سال گذشته بود و به همین دلیل تولید فولاد به میزان درخور توجهی افت و کاهش داشته است. طبق گزارشی که انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران ارائه کرده در این مدت، تولید فولاد میانی حدود یک میلیون تن کاهش یافته که ارزش دلاری این میزان فولاد بیش از 450 میلیون دلار برآورد شده است. 90 درصد این کاهش در تولید شمش فولادی رخ داده که تأثیر قطع برق در واحدهای کوچک و متوسط بخش خصوصی را نشان میدهد. جدول زیر، گزارش تولید فولاد ایران در هشت ماهه سال 1403 را در مقایسه با مدت مشابه سال 1402 نشان میدهد.




کاهش چشمگیر میزان تولید میلگرد
طبق گزارش 8 ماهه تولید فولاد امسال، بیشترین درصد کاهش تولید به میلگرد تعلق دارد. تولید این محصول در مدت زمانی مشخص شده سال 1403 به میزان حدود 8.3 درصد کاهش یافته است. محصول بعدی با افت 6.7 درصدی تولید، کل مقاطع طویل فولادی هستند که در جایگاه دوم کاهش میزان تولید قرار می گیرند. همینطور نبشی، ناودانی و سایر مقاطع، بیلت و بلوم با کاهش 5.6 درصد در مقایسه با همین زمان در سال 1402 در جایگاه بعدی افت تولید فولاد ایران قرار میگیرند.
افزایش تولید آهن اسفنجی
انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در این گزارش اعلام کرده که در مدت اعلام شده، تولید آهن اسفنجی افزایش 11.2 درصدی داشته است. افزایش تولید آهن اسفنجی شاید بتواند تعادل بازار فولاد را در زمان محدودیتهای گازی هرچند برای زمان کوتاهی حفظ کند. با وجود افت تولید فولاد میانی، افزایش تولید آهن اسفنجی و ورقهای فولادی خبر خوبی برای صاحبان کارخانههای ذوب القایی به شمار میرود که نیازمند توجه ویژه به این بخش و کنترل واردات ورق فولادی خواهد بود.
نگرانی تولیدکنندگان آهن اسفنجی
طبق این گزارش، تولید گندله سنگ آهن 2.8 درصد کاهش داشته است. این کاهش تولید همزمان با رشد 9 درصدی صادرات گندله بوده. همین موضوع باعث نگرانی تولیدکنندگان آهن اسفنجی شده؛ زیرا گندله سنگ آهن، ماده اولیه ساخت آهن اسفنجی است و تولیدکنندگان برای تامین مواد اولیه مورد نیازشان دچار نگرانی شدهاند.
سخن پایانی؛ رکود در بازارهای مصرفی فولاد
افت 6.7 درصدی تولید مقاطع طویل در صنایع فولاد که در این گزارش ذکر شده است، نشان از تعمیق رکود در بازارهای مصرفی فولاد و مازاد تولید دارد. این موضوع در شرایطی است که انگیزه صادرات این نوع محصولات برای نوردکاران کاهش یافته؛ زیرا موضوع الزام به بازگشت ارز صادراتی با نرخ نیمایی مطرح شده است. تعمیق رکود در بازارهای مصرفی فولاد، چالشی جدی برای صنعت فولاد و اقتصاد کشورها محسوب میشود. برای مقابله با این چالش به سیاستهای جامع و هماهنگ در سطح ملی و بینالمللی نیاز است. با اتخاذ راهکارهای مناسب، میتوان به بهبود وضعیت تولید فولاد ایران و ایجاد رشد پایدار در این صنعت کمک کرد.